Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

Γιατί γίνεται όλος αυτός ο χαμός στην Ουκρανία;


Για όσους θέλουν να γνωρίζουν, έξι σύντομες ερωταπαντήσεις 
Πότε ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις; 
Τον Νοέμβριο του περασμένου χρόνου. Από τότε η έντασή τους αυξομειώνεται. Τώρα η κατάσταση βρίσκεται στο πιο κρίσιμο σημείο - έχουμε καθημερινά νεκρούς, ενώ η αστυνομία έδωσε τελεσίγραφο στους διαδηλωτές να εκκενώσουν την Πλατεία Ανεξαρτησίας.


Γιατί γίνονται όλα αυτά; 

Η αιτία ήταν η απόφαση του Προέδρου της Χώρας Βίκτορ Γιανουκόβιτς να μην υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης της Ουκρανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Παρά τα χρόνια που δαπανήθηκαν για να συμφωνηθούν οι όροι, ώστε να ενσωματωθεί η χώρα στο μπλοκ της ΕΕ μαζί με τις άλλες 28 ευρωπαϊκές χώρες, ο Γιανουκόβιτς επέλεξε να "πλησιάσει" τη Ρωσία.




Τον Δεκέμβριο μέχρι και 200.000 πολίτες διαδήλωσαν στην Πλατεία Ανεξαρτησίας στο Κίεβο


Ποιοι είναι οι διαδηλωτές; 

Στην αρχή ήταν οι Φιλο-Ευρωπαϊστές και μόνο, οι οποίοι με μαζικές διαδηλώσεις ζητούσαν απ' τον Πρόεδρο της χώρας να αλλάξει γνώμη, και να υπογράψει τελικά τη συμφωνία με την ΕΕ. Ο Γιανουκόβιτς αρνήθηκε και οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν. Όταν όμως η αστυνομία άρχισε να επιδεικνύει άγρια συμπεριφορά (ξεκινώντας στις 30 Νοεμβρίου), οι εικόνες βιαιότητας των αστυνομικών που διέλυσαν μια φοιτητική συγκέντρωση τραυματίζοντας δεκάδες νέους, μεγάλο μέρος των πολιτών -και των μη Φιλο-Ευρωπαϊστών- εξαγριώθηκαν. Τότε ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις εναντίον του Προέδρου και της αυταρχικής διακυβέρνησής του.



Πώς αντιμετώπισε η κυβέρνηση τις διαδηλώσεις; 

Κυκλοθυμικά. Σε κάποια στιγμή έδιωξε τον Δήμαρχο του Κιεβου, για να κατευνάσει τους διαδηλωτές, και απελευθέρωσε όλους τους συλληφθέντες. Πιο μετά όμως ψήφισε νόμους εναντίον των διαδηλώσεων (φυλάκιση για όσους έκλειναν δημόσια κτίρια, απαγόρευση μάσκας ή κράνους σε διαδηλώσεις -που φυσικά γίνονταν ρίψεις χημικών, κλπ), εξοργίζοντας τους διαδηλωτές. Στις 17 Δεκεμβρίου η Ουκρανία ανακοίνωσε μια οικονομικά συμφέρουσα συμφωνία με τη Ρωσία (για τα ομόλογα και το Ρωσικό αέριο), οπότε όλα ησύχασαν, μέχρι που η δημοσιογράφος Tetyana Chornovol -που υποστήριζε την αντιπολίτευση- ξυλοκοπήθηκε άγρια από αγνώστους. Οι διαδηλώσεις τότε ξανάρχισαν.





Και πριν κάποια χρόνια δεν είχε γίνει εκεί μια εξέγερση; 

Ναι. Και να τι γράφει η Βικιπαίδεια για την Πορτοκαλί Επανάσταση: Η Πορτοκαλί Επανάσταση ήταν μια σειρά διαμαρτυριών και πολιτικών γεγονότων που έλαβαν χώρα στην Ουκρανία από τα τέλη Νοέμβριου 2004 ως τον Ιανουάριο του 2005, ως άμεσο επακόλουθο της επαναληπτικής διαδικασίας των προεδρικών εκλογών της Ουκρανίας του 2004 οι οποίες υποστηρίζεται πως αμαυρώθηκαν από εκτεταμένη διαφθορά, εκφοβισμό ψηφοφόρων και άμεση εκλογική νοθεία. Το Κίεβο, η ουκρανική πρωτεύουσα, ήταν το επίκεντρο της εκστρατείας του κινήματος της πολιτικής αντίστασης, με χιλιάδες διαδηλωτές που διαδήλωναν καθημερινά.

 Οι διαμαρτυρίες είχαν παρακινηθεί από τις εκθέσεις διαφόρων εγχώριων και ξένων παρατηρητών των εκλογών, καθώς και από την ευρέως διαδεδομένη αντίληψη του κοινού ότι τα αποτελέσματα των επαναληπτικών εκλογών της 21ης Νοεμβρίου 2004 μεταξύ των κορυφαίων υποψηφίων Βίκτορ Γιούσενκο και Βίκτορ Γιανουκόβιτς ήταν στημένα από τις αρχές υπέρ του τελευταίου. [Οι διαδηλωτές νίκησαν και] οι δεύτερες επαναληπτικές εκλογές κηρύχθηκαν δίκαιες και ελεύθερες. Τα τελικά αποτελέσματα έδειξαν μια σαφή νίκη για τον Γιούσενκο, ο οποίος έλαβε 52% έναντι 44% του Γιανουκόβιτς. Ο Γιούσενκο ανακηρύχθηκε ο επίσημος νικητής και με την ανάληψη των καθηκόντων του στις 23 Ιανουαρίου 2005 στο Κίεβο, η Πορτοκαλί Επανάσταση τελείωσε. Το 2010 ο Γιανούκοβιτς έγινε ο διάδοχός του Γιουσένκο ως πρόεδρος της Ουκρανίας, αφού η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή και διεθνείς παρατηρητές δήλωσαν ότι είχε διεξάγει δίκαια τις προεδρικές εκλογές του 2010.



Αυτή τη στιγμή ποιοι διαδηλώνουν; 

Το μείγμα θυμίζει τους Έλληνες αγανακτισμένους: οι πάντες είναι εκεί. Από φιλο-ευρωπαϊστές μέχρι ακροδεξιούς, από σελέμπριτι (τον πρωταθλητή μποξέρ Vitali Klitschko) μέχρι τους υποστηρικτές της Γιούλια Τιμοσένκο, της πρώην πρωθυπουργού -που διαδραμάτισε σημαίνοντα ρόλο στην Πορτοκαλί Επανάσταση και τα δυτικά ΜΜΕ της έδωσαν το προσωνύμιο της "Ιωάννας της Λωρραίνης της Ουκρανίας"- η οποία βρίσκεται τώρα στη φυλακή.




ΠΗΓΗ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...