Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

Economist: χάνει τους οικονομικούς στόχους η Ελλάδα





Εκτός στόχων και μάλιστα με διαφορά θα μείνει η Ελλάδα, σύμφωνα με τον Economist που επικαλείται τα στοιχεία εκείνα που δείχνουν ότι και εφέτος η χώρα θα παραμείνει σε βαθειά ύφεση χωρίς ίχνος ανάκαμψης.... Όπως αναφέρει το άρθρο, «λίγα είναι αυτή τη στιγμή τα δείγματα για οικονομική ανάκαμψη. Ο ΙΟΒΕ, το ελληνικό think tank, ανακοίνωσε ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί στο 5% φέτος, χειρότερα δηλαδή από τις αρχικές προβλέψεις για 4,6%. Η ανεργία αναμένεται να αυξηθεί από το 26,9% που είναι σήμερα στο 30% την επόμενη χρονιά, ενώ οι προβλέψεις για τις ιδιωτικοποιήσεις είναι απογοητευτικές»

Ο Economist αντιπαραβάλει την κατάσταση στην Ελλάδα με την αντίστοιχη της Πορτογαλίας, λέγοντας ότι για τους Πορτογάλους η κατάσταση είναι κάπως καλύτερη. «Το κόστος δανεισμού της Πορτογαλίας έχει σημειώσει άνοδο και οι τελευταίες προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας έκαναν λόγο για μικρή ανάπτυξη το 2014 μετά από τρία χρόνια βαθιάς ύφεσης», αναφέρει τονίζοντας ότι στην Ελλάδα ο βασικός παράγοντας της καθυστέρησης της ανάπτυξης είναι η μεγαλύτερη του αναμενομένου περιστολή των δημοσίων δαπανών για να παραμείνει σε ένα καλό δρόμο το πρόγραμμα διάσωσης».

«Αυτή η πρόβλεψη είνα σχεδόν απίθανο να ενισχύσει την εμπιστοσύνη της Ελλάδας, της Πορτογαλίας ή όλης της ευρωζώνης ότι η λιτότητα έχει αποτελέσματα. Ούτε, επίσης, πρόκειται να δικαιώσει τις προσδοκίες των Βρυξελλών ότι η Πορτογαλία θα απομακρυνθεί από την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα και θα ακολουθήσει την Ιρλανδία που βγήκε από το πρόγραμμα διάσωσης. Προς το παρόν, καμία χώρα δεν φαίνεται να είναι κοντά σε μία τέτοια προοπτική», καταλήγει το δημοσίευμα.


http://ekkentriko.blogspot.gr/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...