Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

Ένα crash – test και πολλά σενάρια




Mε την αίσθηση ότι έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την κυβέρνηση Σαμαρά, οι βουλευτές των δύο κομμάτων που στηρίζουν τη δικομματική κυβέρνηση προσήλθαν χθες το βράδυ στη Βουλή για να ψηφίσουν τα 108 άρθρα του πολυνομοσχεδίου, τα οποία θα ανατρέψουν όλα τα δεδομένα στον δημόσιο τομέα και τη φορολογία.
Παράλληλα, οι βουλευτές και...
τα κομματικά στελέχη μετρούν τις μέρες μέχρι τον Σεπτέμβριο αφού τότε οριοθετείται και το μεγάλο crash-test της κυβέρνησης, δεδομένου ότι όλα δείχνουν ότι οι δανειστές μας θα ζητήσουν την επιβολή και νέων μέτρων. Μέσα από τη διαδικασία του κουρέματος ή χωρίς αυτήν.
Οι πληροφορίες λένε ότι για πρώτη φορά από την εκλογή του στην προεδρία της Ν.Δ. και την ανάληψη των καθηκόντων του ως πρωθυπουργού, ο Αντ. Σαμαράς αμφισβητείται έντονα από μία μεγάλη μερίδα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του.
Ο ανασχηματισμός που έκανε, τελικά δεν συνεισέφερε καθόλου στο να δοθεί μια νέα ανάσα στην κυβέρνησή του και έτσι οι γκρίνιες και οι αμφισβητήσεις έχουν πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας.
Στενοί συνεργάτες του, πάντως, ισχυρίζονται ότι στην περίπτωση που οι δανειστές μας επιμείνουν για νέα μέτρα το φθινόπωρο ο Αντ. Σαμαράς έχει αποφασίσει να πάει σε εκλογές προκειμένου να λάβει νωπή εντολή ή να πάει στο… σπίτι του.
Ένα άλλο σενάριο, πάντως, που θεωρείται και το επικρατέστερο, είναι αυτό που τον θέλει να παραιτείται από πρωθυπουργός και στη θέση του να αναλαμβάνει ο κάποιος… Πικραμμένος με την ίδια κυβέρνηση.
Το αδιέξοδο
Οι ίδιοι άνθρωποι ισχυρίζονται ότι το τελευταίο διάστημα ο πρωθυπουργός έχει αρχίσει να αντιλαμβάνεται το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται, αφού τα μηνύματα που φτάνουν απ’ όλες τις πλευρές τον έχουν πείσει ότι το πρόγραμμα το οποίο ακολουθεί με βάση τα μνημόνια δεν βγαίνει. Η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλο και οποιαδήποτε κίνηση προς την επιβολή νέων μέτρων μοιραία θα δημιουργήσει κοινωνική αναταραχή με απρόβλεπτες συνέπειες.
Οι πληροφορίες, μάλιστα, λένε ότι στη συνάντηση που θα έχει ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε θα επιχειρήσει να του δώσει τη διάσταση αυτήν προκειμένου το φθινόπωρο να μην υπάρξουν νέες απαιτήσεις από τους δανειστές που θα φέρουν νέο κυβερνητικό αδιέξοδο.
Τις πληροφορίες, πάντως, αυτές αμφισβητούν στελέχη της Ν.Δ. τα οποία ισχυρίζονται ότι πλέον είναι αργά για να αλλάξει τακτική ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του.
«Το να κάνει το καλό παιδί στη Μέρκελ και στους σκληρούς της Ευρώπης έχει το τίμημά του. Τώρα πολύ δύσκολα θα μπορέσει να υποστηρίξει ότι τα μνημόνια δεν βγαίνουν και γι’ αυτό δεν μπορούν να εφαρμοστούν».
Χαρακτηριστικό του αλαλούμ που επικρατεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. αλλά και του πανικού που διακατέχει την κυβέρνηση είναι το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το πολυνομοσχέδιο στη Βουλή ο Νικ. Κακλαμάνης άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τα άδεια υπουργικά έδρανα, με αποτέλεσμα λίγη ώρα αργότερα οι υπουργοί να σπρώχνονται για να βρουν μια καρέκλα να καθίσουν!
Όμως και στους διαδρόμους της Βουλής οι βουλευτές της Ν.Δ. εκφράζουν ανοιχτά τα παράπονά τους αφού, όπως λένε, και πάλι δεν τους έχει εξηγηθεί επακριβώς το πολυνομοσχέδιο και άρθρα αυτού, με αποτέλεσμα να μην ξέρουν τι να πουν στους ψηφοφόρους τους όταν τους ρωτούν.
Τα πυρά των βουλευτών δέχονται ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης, ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος αλλά και οι συνεργάτες του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου.
Για τους τελευταίους υπάρχει έντονη γκρίνια αφού βουλευτές και κομματικά στελέχη υποστηρίζουν ότι οι Χρύσανθος Λαζαρίδης και Δημ. Σταμάτης εισηγούνται στον Αντ. Σαμαρά πολιτικές πρωτοβουλίες που περισσότερο περιπλέκουν τα πράγματα παρά τα επιλύουν. Επιμένουν δε ότι με τις ακραίες κινήσεις που κάνει ο Αντ. Σαμαράς, μη λαμβάνοντας υπόψη του τις συνέπειες που θα φέρουν αυτές, στη συνέχεια αναγκάζεται να υπαναχωρήσει δίνοντας την εικόνα αφερέγγυου και επιπόλαιου πρωθυπουργού.
Έφερναν μάλιστα ως παράδειγμα το θέμα της ΕΡΤ, για το οποίο οι πληροφορίες ήθελαν τους βουλευτές της Ν.Δ. να έχουν εκφράσει τις προηγούμενες ημέρες σοβαρές διαφωνίες για το μέγεθος της αποζημίωσης των εργαζομένων.
Υποσχέσεις…
Η κυβέρνηση, προκειμένου να «παρακάμψει» τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν από το μαύρο στην ΕΡΤ και τον ξαφνικό θάνατο της κρατικής ραδιοτηλεόρασης με αποτέλεσμα να μείνουν στον δρόμο 2.500 άνθρωποι, υποσχέθηκε ότι θα αποζημιωθούν με το καθεστώς που ίσχυε πριν από τα μνημόνια και όχι με τον νέο νόμο που επιβάλλει πλαφόν 15.000 ευρώ. Φυσικά, με αυτόν τον τρόπο οι αποζημιώσεις φτάνουν στα 120.000.000 ευρώ και όχι στα 40.000.000 που είχε αρχικά προβλεφθεί.
Είναι χαρακτηριστική μάλιστα η φράση που είπε ο Ιωάννης Τζαμτζής μιλώντας γι’ αυτό το θέμα. «Δεν μπορούμε από τη μια να λέμε ότι καλά κάναμε και κλείσαμε την ΕΡΤ γιατί ήταν παραμάγαζο και από την άλλη να τους δίνουμε επιπλέον χρήματα».
Παρόμοια σύγχυση υπήρξε πάντως και στο θέμα των δημοτικών αστυνομικών αλλά και των σχολικών φρουρών, ενώ τη στιγμή που το υπουργείο Παιδείας δηλώνει ότι δεν θα κλείσει σχολεία απολύει – με το καθεστώς της κινητικότητας – 2.500 καθηγητές τεχνικών λυκείων.
Όλα αυτά, μαζί με τις αντιδράσεις των εν δυνάμει απολυμένων δημοσίων υπαλλήλων, έχουν προβληματίσει ιδιαίτερα το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο αντιλαμβάνεται ότι πλέον δεν έχει περιθώριο χρόνου. Αντιλαμβάνονται επίσης ότι μετά τα όσα συμβαίνουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση η εκλογική αναμέτρηση στις δημοτικές εκλογές θα είναι εκ των προτέρων χαμένη.
Ακόμα φοβούνται ότι μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα δεν αποκλείεται να υπάρξουν διαρροές σε κοινοβουλευτικό αλλά και κομματικό επίπεδο στελεχών, τα οποία δεν εκφράζουν ανοιχτά τις αντιρρήσεις τους ενώ παρασκηνιακά τις υποστηρίζουν προς τα άλλα αντιμνημονιακά δεξιά κόμματα.
Το Ποντίκι

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...