Σάββατο 6 Ιουλίου 2013

Απογοητευτικές οι βιομηχανικές παραγγελίες στη Γερμανία.



Απογοήτευσαν τα στοιχεία για τις βιομηχανικές παραγγελίες στη Γερμανία που αποτυπώνουν τις επενδυτικές διαθέσεις, καταδεικνύοντας πως η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης είναι σε χειρότερη κατάσταση από όσο αναμενόταν. Οι βιομηχανικές παραγγελίες στη Γερμανία υποχώρησαν 1,3% το Μάιο σε μηνιαία βάση μετά από...
πτώση 2,2% τον Απρίλιο.

Η απεργία επενδύσεων που παρατηρείται στην παγκόσμια οικονομία, από τις πιο αδύναμες μέχρι τις πιο ισχυρές οικονομικά χώρες, δεν αφήνει αλώβητη τη Γερμανία, διαψεύδοντας τις προσδοκίες για μια ανάκαμψη των εγχώριων επενδύσεων.
Οι επιχειρήσεις και οι τράπεζες κάθονται σε ένα βουνό από προηγούμενα κέρδη που δεν επενδύουν, προτιμώντας να διοχετεύουν ρευστότητα στην χρηματιστηριακή κερδοσκοπία για πιο γρήγορα κέρδη, με αποτέλεσμα η πραγματική οικονομία να στεγνώνει.
Αιτία είναι η πτωτική τάση των κερδοφοριών (καθαρά κέρδη ως ποσοστό επί των επενδύσεων), που σημαίνει πως δεν προσδοκούν ικανοποιητικές αποδόσεις με αποτέλεσμα να περιορίζουν τις επενδύσεις.
Ετσι, οι βιομηχανικές παραγγελίες στη Γερμανία υποχώρησαν 1,3% το Μάιο σε μηνιαία βάση μετά από πτώση 2,2% τον Απρίλιο, όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών. Τα στοιχεία έχασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών για αύξηση 1,2%.
Οι μεγάλες παραγγελίες το Μάιο ήταν κάτω του μέσου όρου. Τα στοιχεία του Απριλίου αναθεωρήθηκαν ελαφρώς ανοδικά από την αρχική εκτίμηση για πτώση 2,3%.
Οι εγχώριες παραγγελίες υποχώρησαν 2,% σε μηνιαία βάση μετά από βουτιά 3,2% τον Απρίλιο.
Η γερμανική ένωση μηχανολογικών εταιρειών VDMA υποβάθμισε την Πέμπτη τις προβλέψεις της για την παραγωγή του 2013 κι εκτιμά ότι η γερμανική παραγωγή στον κλάδο των μηχανημάτων και εξοπλισμού θα υποχωρήσει 1% φέτος. Αρχικά μιλούσε για αύξηση 2%.
Αυτή θα είναι η πρώτη ετήσια πτώση στην παραγωγή από την μεγάλη ύφεση του 2009 όταν η παραγωγή είχε σημειώσει βουτιά 25%.
Οι εγχώριες επενδύσεις σε μηχανήματα και εξοπλισμό υποχωρούν σταθερά από το δ΄ τρίμηνο του 2011.
Όλα αυτά προστίθενται στους αντίθετους ανέμους στην ευρωζώνη, καθώς η πρώτη σε μέγεθος οικονομία χωλαίνει.


 Πηγή: enet.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...