Σάββατο 13 Ιουλίου 2013

Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε στην Εκκλησία της Ελλάδος το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για κατάργηση της κυριακάτικης αργίας



Ειδικότερα, κύκλοι της Ιεράς Συνόδου υπενθύμιζαν τη δήλωση για το θέμα αυτό του εκπροσώπου Τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, μητροπολίτη Κορίνθου κ. Διονυσίου, σύμφωνα με την οποία «Η Ιερά Σύνοδος, όπως παλαιότερα, έτσι και τώρα, έχει τοποθετηθεί με σαφήνεια και ευθύτητα πάνω στο θέμα αυτό. Η ημέρα της Κυριακής, όπως εμφανέστατα δηλώνεται και από το περιεχόμενο της λέξης, είναι ημέρα αφιερωμένη στον Κύριο. 

Ως εκ τούτου η θέση της Εκκλησίας είναι: η Κυριακή να παραμείνει αργία, ώστε να δίδεται η ευκαιρία στους χριστιανούς όχι μόνο να λατρεύουν το Θεό τους, αλλά και να τους παρέχεται η δυνατότητα να αναπαύονται από τον κόπο της εβδομάδος και να προετοιμάζονται και να προγραμματίζουν τις όποιες κινήσεις τους για την επομένη που ξεκινά. Γι’ αυτό εκφράζουμε την ευχή να εισακουσθεί η θέση της Εκκλησίας, των χριστιανών και των ανθρώπων του εμπορίου, για να παραμείνει η από αιώνων ισχύουσα αργία της Κυριακής». 

Ιδιαίτερα σκληρός προς την κυβέρνηση και τον υπουργό Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκη, που προώθησε τη σχετική ρύθμιση στη Βουλή, ήταν ο μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ. «Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής ήταν», κατά τον κ. Σεραφείμ, «αφενός η απομείωση της ορθόδοξης αυτοσυνειδησίας των Ελλήνων και αφετέρου να σαρώσουν όλα τα μικρομάγαζα και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες». 

Καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει το «προδοτικό κατά του γένους και απαράδεκτο νομοθέτημα» όπως το χαρακτηρίζει και δηλώνει ότι οι βουλευτές που θα το στηρίξουν με την ψήφο τους παύουν να έχουν «οποιαδήποτε σχέση με τη Μητρόπολη Πειραιώς και θα τους απαγορευθεί οποιαδήποτε παρουσία τους ως ακοινώνητοι πλέον σε οποιαδήποτε λατρευτική σύναξη της Μητρόπολης γιατί ''καταπάτησαν το νόμο του Θεού''».

Τεκμηριωμένες θέσεις 
Και η ΓΣΕΒΕΕ επαναλαμβάνοντας την πλήρη αντίθεσή της στην όλη μεθόδευση του ΥΠΑΝ, υπενθύμισε ότι έχει καταθέσει αναλυτικά και τεκμηριωμένα τις θέσεις και τα επιχειρήματα που τις στηρίζουν σε προηγούμενα διαβήματα προς το υπουργείο. 
Συγκεκριμένα, όπως τονίζεται, σε έρευνες που έχουν γίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν έχει προκύψει θετικό αποτέλεσμα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, ενώ η πλειοψηφία των εμπόρων, τους οποίους αφορά το μέτρο, αντιτίθεται συντριπτικά (78,4% στην έρευνα Ιανουαρίου 2013, ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ). 

Ως προς το ρυθμιστικό σκέλος σημειώνεται ότι στην Ελλάδα: 
Το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο επιτρέπει το άνοιγμα των καταστημάτων και τις Κυριακές κατόπιν εισηγήσεως των εμπορικών συλλόγων στις περιφέρειες και τους δήμους και σχετική απόφαση του αρμόδιου περιφερειάρχη ή δημάρχου.
Δεν υφίσταται απαγόρευση για καταστήματα ορισμένων κλάδων, τα οποία λειτουργούν τις Κυριακές χωρίς περιορισμό (ψιλικατζίδικα, περίπτερα, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, καφετέριες, εστιατόρια, κ.ά.)
Το ωράριο λειτουργίας που ισχύει στη χώρα μας είναι από τα πιο διευρυμένα στην Ε.Ε. Η περαιτέρω διεύρυνσή του θα είναι ιδιαίτερα επιβαρυντική για τις πολύ μικρές επιχειρηματικές μονάδες και τους αυτοαπασχολουμένους. 

Αναφορικά με τη «μελέτη-παρουσίαση» του ΟΟΣΑ που έδωσε μερικώς στη δημοσιότητα το υπουργείο σχετικά με τις θετικές επιπτώσεις που θα είχε το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, η ΓΣΕΒΕΕ κάνει τις εξής παρατηρήσεις: 
Το άνοιγμα των καταστημάτων δεν είναι βέβαιο ότι θα αυξήσει την πραγματική δαπάνη, σύμφωνα και με παραδοχή της μελέτης. Υπάρχει η σοβαρή πιθανότητα η δαπάνη να παραμείνει αμετάβλητη. Το ενδεχόμενο αυτό ενισχύεται αν εφαρμόσουμε στο μοντέλο του ΟΟΣΑ την πραγματική απώλεια διαθέσιμου εισοδήματος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια (σωρευτικά -20%), αντί του λεγόμενου πλεονάσματος καταναλωτή.
Υποστηρίζεται ότι ο καταναλωτής σήμερα με την υφιστάμενη ρύθμιση έχει απώλεια οφέλους ύψους 309 εκατ.
Δεδομένης της στρατηγικής εσωτερικής υποτίμησης που υιοθετείται σήμερα, ως επίσημη διακηρυγμένη πολιτική της κυβέρνησης, δεν αναμένεται το προσεχές διάστημα καμιά πολιτική τόνωσης της ζήτησης και των εισοδημάτων. 

Από τα μέχρι τώρα δεδομένα είναι προφανές, και ιδιαίτερα όσον αφορά την ελληνική οικονομία που βρίσκεται σε ύφεση και ο τζίρος των επιχειρήσεων διαρκώς μειώνεται, ότι καμία θετική προοπτική δεν δημιουργείται από τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές. 

Τουναντίον, περισσότερη συρρίκνωση και λουκέτα θα υπάρξουν για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, που με τη σειρά τους θα ανατροφοδοτήσουν το φαύλο κύκλο της ύφεσης και της ανεργίας. 

Οι έμποροι επισημαίνουν επικίνδυνες ασάφειες 
Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών θεωρεί ότι το κατατεθέν στη Βουλή νομοσχέδιο «Κανόνες ρύθμισης της αγοράς προϊόντων και της παροχής υπηρεσιών» αντικατοπτρίζει «την τεκμηριωμένη πρότασή μας, για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων του Δήμου Αθηναίων τις παραγωγικές Κυριακές του χρόνου». «Κρίνουμε απαραίτητο και επιβεβλημένο», αναφερόταν σε χθεσινή δήλωση, «να συμπεριληφθεί στο εν λόγω νομοσχέδιο ότι: 
Η όποια απόφαση του αντιπεριφερειάρχη (ή δημάρχου στις περιπτώσεις Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης) για τον ακριβή αριθμό των Κυριακών που θα επιτρέπεται να είναι ανοικτά τα καταστήματα να λαμβάνεται μετά από εισήγηση του τοπικού Εμπορικού Συλλόγου, ο οποίος θα ορίζει και το ακριβές ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων τις εργάσιμες Κυριακές.
Σε περίπτωση μη έκδοσης της απόφασης εντός 2 μηνών από την έναρξη ισχύος του νόμου να ισχύει η λειτουργία των καταστημάτων για 7 ΜΟΝΟ Κυριακές το χρόνο». 

Από την πλευρά του, ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς έκανε λόγο για επικίνδυνη τακτική του ΥΠΑΝ, η οποία θα οδηγήσει στην οριστική και μη αναστρέψιμη αλλαγή του εμπορικού και επιχειρηματικού χάρτη της χώρας και στην τελική διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής. Κάλεσε δε τους Ελληνες βουλευτές να αποδείξουν με την αρνητική ψήφο τους ότι σέβονται τον κοινωνικό, θρησκευτικό και οικογενειακό ιστό της χώρας μας. 

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση του ΕΣΠ, αναφέρονται τα εξής: «Δυστυχώς, η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης εμμένει στην επιβολή αυτής της “πειραματικής” νομοθετικής ρύθμισης χωρίς σοβαρά επιχειρήματα, παρά μόνο με σοφιστείες ανάπτυξης, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις καταστροφικές επιπτώσεις αυτού του μέτρου σε μια χειμαζόμενη αγορά, που ενώ έχει προτείνει το άνοιγμα κάποιων παραγωγικών Κυριακών το χρόνο και πάντα σε συνεννόηση με τους εργαζομένους, δέχεται μεταξύ άλλων και την πλήρη κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. 

Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς, στο πλαίσιο των προσπαθειών του για την πάση θυσία διαφύλαξη της κυριακάτικης αργίας, εξαρχής αντέδρασε άμεσα στις σχετικές εξαγγελίες, με Δελτία Τύπου και επιστολές διαμαρτυρίας. Για τον εμπορικό κόσμο το πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς είναι αδιαπραγμάτευτο. Διερωτόμαστε τελικά εάν πίσω απ’ όλα αυτά υποκρύπτεται μια γενική στόχευση εξόντωσης της μικρής και μεσαίας εμπορικής δραστηριότητας». 

Επιμονή Χατζηδάκη στην ορθότητα του νόμου 
«Το νομοσχέδιο είναι αποτέλεσμα συνεννόησης με το ΠΑΣΟΚ» ανέφερε στο ΒΗΜΑ FΜ Ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, μιλώντας για τη διάταξη που αφορά το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές. 

Συγκεκριμένα, δήλωσε: «Κάναμε συνεννόηση με το ΠΑΣΟΚ και αυτό που καταθέτουμε στη Βουλή είναι αποτέλεσμα της συνεννόησης αυτής. Η αρχική μας πρόταση ήταν επτά Κυριακές ανοιχτά όλα τα καταστήματα, μικρά και μεγάλα, και όλες τις Κυριακές (52) ανοιχτά τα καταστήματα κάτω των 250 τ.μ. σε προαιρετική βάση. Αυτό τροποποιήθηκε μετά τη συνεννόηση με το ΠΑΣΟΚ. 

Το πρώτο σκέλος ισχύει και για το δεύτερο λέμε ότι δύο μήνες μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου οι δήμαρχοι των μεγάλων πόλεων και οι αντιπεριφερειάρχες έχουν το δικαίωμα να ορίσουν πόσες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα στο χώρο ευθύνης τους και αν περάσει άπρακτο το δίμηνο, θα είναι ανοιχτά 52 Κυριακές». 

Οσον αφορά τις αντιδράσεις των εμπόρων και των εργαζομένων, ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι είναι σε προαιρετική βάση. «Αν δεν θέλουν να το κάνουν, θα μείνουν κλειστά τα καταστήματα. Δεν μπορεί, όμως, να μην υπάρχει δουλειά και ταυτόχρονα να μη θέλουν να ανοίξουν… 

Οπως είναι τώρα το νομοσχέδιο -διότι η Βουλή μπορεί να αποφασίσει αλλιώς- είναι επτά Κυριακές ανοιχτά τα πολυκαταστήματα, mall κ.λπ. και τις υπόλοιπες μόνον τα μικρά. Και γι’ αυτό δεν καταλαβαίνω τις φωνές. Να φωνάζουν τα μεγάλα, να το καταλάβω. Αλλά οι μικροί. Γιατί δεν είναι πρόβλημα να δουλεύει κάποιος Σάββατο απόγευμα και είναι να δουλεύει την Κυριακή; Υπάρχει εργατικό δίκαιο και κανόνες».
 
 
 http://www.peramatozoa.net/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...