Κυριακή 14 Ιουλίου 2013

Καλλικράτης και στην αστυνομία. Αποκαλύπτουμε το σχέδιο νόμου του υπουργείου το οποίο θα προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις


Έρχονται μεγάλες αλλαγές όπως έχουμε πει μέσα και από το ΔΙΚΤΥΟ πολλές φορές. Παρουσιάζουμε ολόκληρο σχέδιο νόμου του υπουργείου δημόσιας τάξης το οποίο την ερχόμενη βδομάδα θα δοθεί στην δημοσιότητα για διαβούλευση.
Η διαρροή του σχεδίου προκαλεί σφοδρές εντάσεις και ...

φυσικά όλοι το ψάχνουν.
Ο alphafm.gr σας δίνει την δυνατότητα και να το κατεβάσετε…
Αναδιάρθρωση και υποχρεωτική μείωση του αριθμού των υπηρετούντων στα Σώματα Ασφαλείας προκαλεί το Μνημόνιο 3. Οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης απέναντι στους δανειστές επιτάσσουν τη δημιουργία μικρότερων σε δύναμη Αστυνομίας, Πυροσβεστικής και Λιμενικού μέσα στην επόμενη πενταετία. Ηδη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι έτοιμα τα σχέδια της αναδιάρθρωσης της ΕΛ.ΑΣ. και της Πυροσβεστικής προκειμένου να εξοικονομηθούν πόροι, αλλά και να λειτουργήσουν οι υπηρεσίες με λιγότερους ανθρώπους.

ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΕΣΟ ΟΡΟ. Το σχέδιο για την Ελληνική Αστυνομία είναι η δημιουργία ενός σώματος 40.000-45.000 αστυνομικών, έναντι των 55.000 που υπηρετούν σήμερα σε αυτήν. Η Ελλάδα άλλωστε διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα αστυνομικά σώματα με έναν ένστολο να αναλογεί σε κάθε 192 πολίτες, όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι ένας αστυνομικός ανά 250 κατοίκους. Χιλιάδες αστυνομικοί υπολογίζεται πως θα σπεύσουν να συνταξιοδοτηθούν εξαιτίας των νέων περικοπών στις αποδοχές τους (περιλαμβάνονται στους αμειβομένους με ειδικά μισθολόγια), ενώ επιπλέον το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα προβλέπει πως για το 2013 και το 2014 δεν να θα γίνουν προσλήψεις στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Κάτι που σημαίνει πως για δύο χρόνια δεν θα υπάρξουν νέοι σπουδαστές στις σχολές της Αστυνομίας. Ο σχετικός νόμος μάλιστα προβλέπει ότι οι Σχολές θα δεχθούν νέους σπουδαστές το 2015 και το 2016, ο αριθμός των οποίων θα ανέρχεται στα επίπεδα του 2012, δηλαδή 584 άτομα.

Στην Κατεχάκη είναι έτοιμοι να εφαρμόσουν καταρχήν τον Καλλικράτη στα αστυνομικά τμήματα. Προβλέπεται, με την εξαίρεση των μεγάλων δήμων, η λειτουργία ενός αστυνομικού τμήματος ανά δήμο της χώρας. Παράλληλα προβλέπεται η εκμετάλλευση των ιδιόκτητων ακινήτων της Αστυνομίας ή του Δημοσίου για τη στέγαση των υπηρεσιών της.

Η αναδιάρθρωση της ΕΛ.ΑΣ. θα γίνει με σκοπό την κάλυψη των αναγκών και την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας. Ετσι αναμένεται να δημιουργηθούν τρεις κλάδοι: Τάξης, Ασφαλείας και Φύλαξης Συνόρων. Μεγάλη βαρύτητα δίνει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου στη δημιουργία του τελευταίου κλάδου για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης και των επακολούθων της στον κοινωνικό ιστό αλλά και στην εγκληματικότητα.

ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ. Από την κατάργηση της σκοπιάς και της γραμματειακής υποστήριξης στα δεκάδες μικρά αστυνομικά τμήματα αναμένεται να αποδεσμευθούν περισσότεροι από 2.000 αστυνομικοί, που θα διατεθούν για περιπολίες αλλά και στις νέες ομάδες καταστολής του εγκλήματος. Ομάδες όπως η ΔΙΑΣ και η Δέλτα θα ενδυναμωθούν, αλλά παράλληλα θα ξεκινήσει και η δημιουργία των ομάδων ταχείας επέμβασης που θα περιλαμβάνουν μεικτές μηχανοκίνητες μονάδες. Εκτός δηλαδή από τις μηχανές θα υπάρχουν και αυτοκίνητα με καλά εξοπλισμένους αστυνομικούς, επιπέδου ΕΚΑΜ. Ηδη δρομολογείται η επιχειρησιακή ετοιμότητα 10 τέτοιων ομάδων.

Παρόμοιες αλλαγές αναμένονται και στην Πυροσβεστική. Εκεί προωθείται η καθιέρωση του θεσμού του εθελοντή πυροσβέστη, αλλά και η μεταφορά πυροσβεστικών κλιμακίων στην δικαιοδοσία των δήμων με εθελοντική λειτουργία
Αναδιάρθωση Αστυνομίας 2013




http://www.alphafm.gr/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...