Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

ΔΝΤ: Μειώνει τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας


Στη μείωση των εκτιμήσεων του για το ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας το 2013 και 2014 προχώρησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, το ΔΝΤ μείωσε...

την εκτίμησή του για το τρέχον και το επόμενο έτος κατά 0,2% στο 3,1% και 3,8% αντίστοιχα.

Σύμφωνα με το ταμείο η προοπτική μείωσης από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ του προγράμματος αγοράς ομολόγων επιδεινώνει την επιβράδυνση των αναδυόμενων οικονομιών. Το ΔΝΤ τονίζει πως οι καθοδικοί κίνδυνοι για τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης εξακολουθούν να κυριαρχούν.

«Αν και οι παλιοί κίνδυνοι παραμένουν , έχουν αναδυθεί νέοι, όπως η πιθανότητα μεγαλύτερης διάρκειας επιβράδυνσης των αναδυόμενων οικονομιών,» τονίζει το ΔΝΤ στο World Economic Outlook.

Το ταμείο «έκοψε» την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη των αναδυόμενων οικονομιών κατά 0,3% στο 5% για το 2013 και στο 5,4% για το 2014.

Όπως επισημαίνει οι διακυμάνσεις στις αγορές που παρατηρήθηκαν πρόσφατα αποτελούν μία ανατίμηση του κινδύνου λόγω της «αλλαγής των προοπτικών ανάπτυξης των αναδυόμενων οικονομιών και της προσωρινής αβεβαιότητας για την έξοδο από την πολιτική νομισματικής στήριξης στις ΗΠΑ».

Το ΔΝΤ παράλληλα μείωσε τις προβλέψεις του για την Ευρωζώνη και πλέον αναμένει ύφεση 0,6% φέτος και ανάπτυξη 0,9% το 2014.

Σε ανάλογη κίνηση προχώρησε και για τις ΗΠΑ για τις οποίες πλέον προβλέπει ανάπτυξη 1,7% το 2013 και 2,7% το 2014%, ποσοστά μικρότερα κατά 0,2% σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις, καθώς εκτιμά πως οι αυτόματες περικοπές στις δαπάνες δεν αντικατασταθούν με μία πιο σταδιακή μείωση του ελλείμματος.

Αντίθετα, το ΔΝΤ αύξησε τις εκτιμήσεις για την Ιαπωνία και τη Βρετανία. Για την πρώτη το ΔΝΤ αύξησε την πρόβλεψή του για το 2013 κατά 0,5% στο 2%, ενώ για τη δεύτερη κατά 0,3% στο 0,9%.


capital.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...