Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

«Μητέρα» των μαχών το Δημόσιο .....


Οι αντιδράσεις στην κοινωνία, οι ισορροπίες εντός της ΝΔ και η πορεία προς τις δημοτικές εκλογές κρίνονται στη σύγκρουση του Αντώνη Σαμαρά με το σκληρό κομμάτι του Δημοσίου.

Έπειτα από τρία χρόνια αιματηρών θυσιών από μισθωτούς και συνταξιούχους, η κυβέρνηση υπό την αφόρητη πίεση της τρόικας για ριζική αναδιάρθρωση του δημοσίου και εκ βάθρων ανανέωσή του «βάζει χέρι» στο σκληρότερο τμήμα του κράτους .
Η σύγκρουση με τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης χαρακτηρίζεται από στελέχη της κυβέρνησης ως «μητέρα» όλων των μαχών για τον Αντώνη Σαμαρά σε μία περίοδο όπου η «γαλάζια» κοινοβουλευτική ομάδα δείχνει κάπως απρόθυμη να βγει μπροστά σε αυτή τη μάχη καθώς οι πιέσεις από δημάρχους και άλλους αιρετούς στα πολιτικά γραφεία είναι κάτι παραπάνω από αφόρητες.

Οι δυο αρμόδιοι υπουργοί Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης και Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης βρίσκονται μπροστά σε δύσκολες αποφάσεις οι οποίες ωστόσο έχουν ήδη συμφωνηθεί και υπογραφεί από την κυβέρνηση ήδη από τον Δεκέμβριο –αποφάσεις που όμως έχουν μείνει στα χαρτιά. Η περιβόητη κινητικότητα αποδείχθηκε ένα απίστευτο φιάσκο αφού ουδείς από τους εκπροσώπους της τρόικας τη δέχεται ως λύση για την ανανέωση του δημοσίου ενώ η αξιολόγηση στην οποία υποτίθεται ότι θα έπρεπε να είχαν προχωρήσει οι δήμοι, μόνο ως ανέκδοτο ακούγεται στους διαδρόμους του υπουργείου Εσωτερικών.

Η «γαλάζια» κοινοβουλευτική ομάδα δεν δείχνει ιδιαίτερη… θέρμη να στηρίξει το «μαχαίρι» στο Δημόσιο παρά το γεγονός ότι μέχρι χθες οι περισσότεροι βουλευτές υπερθεμάτιζαν για την ανάγκη να σταματήσει η «αιμορραγία του ιδιωτικού τομέα και το πετσόκομμα μισθών και συντάξεων» επειδή το πολιτικό σύστημα δεν άντεχε να βάλει χέρι στο δημόσιο. Και αυτό φάνηκε στο θέμα της ΕΡΤ όπου με βαριά καρδιά οι περισσότεροι έβγαιναν στα μέσα ενημέρωσης να στηρίξουν την απόφαση του κ. Σαμαρά που λίγο έλειψε να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Αρκετοί «γαλάζιοι» δήμαρχοι βλέπουν ότι τα σχέδιά τους προς τις δημοτικές εκλογές αλλοιώνονται και δεν είναι λίγοι εκείνοι που εμφανίζονται περίπου έτοιμοι να αρπάξουν την ευκαιρία και να κάνουν… προεκλογική εκστρατεία πάνω στην κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας υπό το φόβο ότι θα σαρωθούν από άλλες αντιμνημονιακές δυνάμεις και τους εκπροσώπους τους.

Γρίφος παραμένει το εάν η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ εμφανιστεί συντεταγμένα και με κοινή θέση στη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου που κατατίθεται το απόγευμα στη βουλή και στο οποίο θα περιγράφονται οι αλλαγές στο δημόσιο και βέβαια η κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας. Ήδη ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος διατείνεται πως θα είναι υποψήφιος στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές με ή χωρίς τη στήριξη της ΝΔ, έχει επιφυλαχθεί για το εάν θα ψηφίσει την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας και την ένταξή της στην Ελληνική Αστυνομία.

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο πάντως εκτιμούν ότι το «ξήλωμα» του Δημοσίου που για πρώτη φορά γίνεται με τέτοιους όρους, έχει απήχηση στην υπόλοιπη κοινωνία και αυτό, όπως πιστεύουν, θα φανεί στις μετρήσεις που θα γίνουν το επόμενο διάστημα. Ως μεγάλη ευκαιρία βλέπουν τη λειτουργία του νέου δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα που μπορεί να δώσει το σαφές στίγμα ότι η κυβέρνηση δεν κινείται με ποσοτικούς όρους στον περιορισμό του δημοσίου αλλά με κριτήρια ανανέωσης σε μία κρατική μηχανή που εδώ και χρόνια καρκινοβατεί αν και τα προβλήματα με το «μαύρο» και τη λειτουργία του μεταβατικού σχήματος παραμένουν άλυτα.

Ο κ. Σαμαράς πλέον έχει απέναντί του και τη Δημοκρατική Αριστερά που δεν βλέπει με καθόλου καλό μάτι την αποδόμηση της περιόδου Μανιτάκη θεωρώντας ότι η κυβέρνηση αργά η γρήγορα θα προχωρήσει σε απολύσεις. Οι συνεργάτες του ωστόσο επιμένουν να λένε ότι αυτό το πεδίο είναι «δρόμος χωρίς επιστροφή» και ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα πάρει επάνω του εάν χρειαστεί αυτή τη σύγκρουση θέλοντας να υποστηρίξει στην πράξη αυτό που είπε στην Πολιτική Επιτροπή του κόμματός ότι δηλαδή η κυβέρνησή του εννοεί τις μεταρρυθμίσεις αγνοώντας το πολιτικό κόστος.
 
 
Real.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...