Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

«Ο δρόμος της Ελλάδας προς την ανάκαμψη»


Άρθρο του ιστοτόπου The Daily Beast -της διαδικτυακής έκδοσης του περιοδικού Newsweek- αναφέρεται στον «δρόμο προς την ανάκαμψη της Ελλάδας»...
("The road to Greekovery")

, σημειώνοντας ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς «είναι αισιόδοξος για την Ελλάδα. Αλλά πολλοί συμπατριώτες του δεν πείθονται».

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, το άρθρο, που υπογράφει η ανταποκρίτρια του ιστότοπου και του περιοδικού στην Ιταλία Μπάρμπι Λάτζα Ναντό, σημειώνει ότι πριν από ένα χρόνο, η έκφραση Grexit –που περιέγραφε την επαπειλούμενη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ήταν αυτή που βρισκόταν στα χείλη πολλών Ευρωπαίων, καθώς «είχαν ξεγράψει την Ελλάδα, που θεωρούσαν την πρώτη απώλεια της ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης». Προστίθεται πως «με βάση τα στοιχεία, η οικονομία της Ελλάδας δεν είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση φέτος», αλλά «χάρη στα μέτρα λιτότητας» το σλόγκαν αυτής της χρονιάς, που «ίσως είναι υπερβολικά αισιόδοξο, πάντως είναι αξιοσημείωτο», είναι «Greekovery», δηλαδή η «ανάκαμψη της Ελλάδας».

Το άρθρο σημειώνει ότι «ο άνθρωπος που ευθύνεται για αυτήν την μεταβολή συμπεριφοράς είναι ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο 62χρονος επικεφαλής του κόμματος Νέα Δημοκρατία, ο οποίος κέρδισε με μικρή διαφορά τις εκλογές έναντι του αριστερού πολιτικού Αλέξη Τσίπρα τον περασμένο Ιούνιο.

Ο Σαμαράς πέρασε την πρώτη του χρονιά στην εξουσία βαδίζοντας πάνω σε τεντωμένο σχοινί, ανάμεσα στους εκλογείς του από την μια και από την άλλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που πιέζουν την Ελλάδα να εμμείνει στην εφαρμογή των άκαμπτων όρων που συνοδεύουν τη δανειακή σύμβαση που χρειαζόταν η χώρα».

Ο Α. Σαμαράς, «ο οποίος συναντάται με τον πρόεδρο Ομπάμα την 8η Αυγούστου σε μια επίσημη επίσκεψη στην Αμερική με σκοπό να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη προς την καταπονημένη χώρα, αντιμετώπισε πιθανόν την μεγαλύτερη πρόκληση της θητείας του αυτή την εβδομάδα, όταν όλοι, από τους αστυνομικούς ως τους δικαστικούς, απέργησαν για να διαμαρτυρηθούν εναντίον ενός νομοσχεδίου που περιλαμβάνει 25.000 πρόσθετες περικοπές θέσεων εργασίας.

Η διαμαρτυρία άρχισε την Δευτέρα, όταν εκατοντάδες (δημοτικοί) αστυνομικοί με τις μοτοσικλέτες τους και τα περιπολικά τους απέκλεισαν τους πιο πολυσύχναστους δρόμους της Αθήνας. Την ίδια ημέρα, 200 δήμαρχοι ανέστειλαν όλες τις υπηρεσίες των δήμων τους, περιλαμβανομένης της αποκομιδής των απορριμμάτων. Την Τρίτη χιλιάδες δάσκαλοι, νοσηλευτές και γιατροί και εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης διαδήλωσαν εναντίον της συνέχισης των αδυσώπητων μέτρων λιτότητας».

Το άρθρο συνεχίζει σημειώνοντας ότι «είναι αλήθεια ότι τα μέτρα αυτά δεν έχουν ακόμη επιφέρει κάποια δραματική μεταστροφή. Η ανεργία μεταξύ των νέων στην Ελλάδα έχει ανέβει στο 70%, και πάνω από 60.000 επιχειρήσεις αναμένεται να κλείσουν το 2013, καθώς η χώρα διανύει την έκτη χρονιά ύφεσης. Παρ' όλ' αυτά η Ελλάδα κατάφερε να αποτρέψει την χρεοκοπία και να λαμβάνει τις δόσεις του δανείου της, ένα μικρό θαύμα σχεδόν για τους πάντες.

Ο Σαμαράς έχει επίσης καταφέρει να αποκρατικοποιήσει ορισμένα από τα πιο δαπανηρά περιουσιακά στοιχεία της χώρας, από μουσεία ως λιμάνια. Και υπόσχεται ότι τα βιβλία θα βρίσκονται σε τάξη το φθινόπωρο, όταν η ΕΕ και το ΔΝΤ θα επιστρέψουν για την επόμενη αξιολόγηση» της εφαρμογής του προγράμματος.

Και το άρθρο καταλήγει: «Ο Σαμαράς μπορεί να έχει την λιγότερο επίζηλη θέση του πολιτικού κόσμου, αλλά καταφέρνει να διατηρεί την αισιοδοξία του. "Ως πρόσφατα, πολλοί αναλυτές πίστευαν ότι η Ελλάδα ήταν χαμένη υπόθεση", είπε σε Κινέζους επιχειρηματίες κατά την διάρκεια ενός ταξιδιού του στο Πεκίνο. "Αποδείξαμε ότι έκαναν λάθος". Τουλάχιστον έπεισε τους Κινέζους, οι οποίοι έχουν κάνει μείζονες επενδύσεις στο λιμάνι του Πειραιά και εξετάζουν [την αγορά] του διεθνούς αεροδρομίου της Αθήνας, το οποίο πωλείται στο πλαίσιο της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης κρατικών πόρων. Τώρα αυτό που χρειάζεται να κάνει είναι να πείσει τους Έλληνες ότι μερικά χρόνια ακόμη φρονηματισμού είναι ο μόνος τρόπος η χώρα να σηκωθεί ξανά».



 http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...