Σάββατο 6 Ιουλίου 2013

Προσωπική δέσμευση Σαμαρά στην Τρόικα για τους 12.500 που θα βγουν σε διαθεσιμότητα


Με το μαχαίρι στο λαιμό, από την Τρόικα, η ελληνική κυβέρνηση αναγκάζεται να δεχθεί τους νέους όρους που θέτουν οι δανειστές προκειμένου
να υπάρξει θετική έκθεση προς το Eurogroup της Δευτέρας το οποίο καλείται να αποφασίσει για τν εκταμίευση της δόσης των 8,1 δισ. ευρώ.

Εδώ και δύο ημέρες κατέστη σαφές ότι το θέμα των απολύσεων στ δημόσιο, αλλά κυρίως της διαθεσιμότητας των 25.000 υπαλλήλων έως το τέλος του 2013 αποτελεί σημείο εμπλοκής στη διαπραγμάτευση. Κυρίως οι 12.500 πρώτοι που θα έπρεπε να έχουν βγει έως το τέλος του προηγούμενου μήνα, με τους υπόλοιπους να ακολουθούν έως τν Δεκέμβριο του 2013.

Οι τρεις συναντήσεις με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη απέβησαν άκαρπες και έτσι χρειάστηκε ουσιαστικά η σημερινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, με τη συμμετοχή της Τρόικα κ πολλών υπουργών προκειμένου να επιτευχθεί κατ’ αρχήν συμφωνία που όμως υποχρεώνει την κυβέρνηση να κάνει σε ένα μήνα ότι δεν έγινε επί ένα χρόνο.

Ο κ. Σαμαράς δεσμεύθηκε προσωπικά απέναντι στους εκπροσώπους των δανειστών μας ότι έως στο τέλος Ιουλίου θα υπάρχει στη διάθεσή τους ονομαστικός κατάλογος 12.500 ατόμων, υπαλλήλων αρμοδιότητας κυρίως των υπουργείων Παιδείας και Εσωτερικών. Πρόκειται για τους υπαλλήλους οι οποίοι θα μπουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας έως το τέλος Ιουλίου του 2014, ανεξαρτήτως του πότε θα συμβεί αυτό.

Στο δε τέλος της διαθεσιμότητας είτε θα απασχοληθούν σε κάποια άλλη υπηρεσία, είτε θα απολυθούν.

Με βάση τη συμφωνία του πρωθυπουργού με την Τρόικα, οι συνολικά 14.000 υπάλληλοι θα προέρχονται, όπως αναφέρθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Mega:

Οι περίπου 7.500 από το υπουργείο Παιδείας
Οι περίπου 3.000 από ΟΤΑ και εν γένει φορείς του υπουργείου Εσωτερικών
Οι υπόλοιποι 2.000 από όλα τα υπόλοιπα υπουργεία

Για την εξειδίκευση της συμφωνίας θα συναντηθούν την Παρασκευή με την Τρόικα οι κύριοι Κυριάκος Μητσοτάκης και Γιάννης Μιχελάκης.

Οι αμυντικές βιομηχανίες

Παράλληλα, όπως έχει καταστεί σαφές και από τις σημερινές αναφορές του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα στη Βουλή η κυβέρνηση έχει αποφασίσει πλέον, και πάλι με καθυστέρηση σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα του Μνημονίου, να προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς το ξεκαθάρισμα των αμυντικών βιομηχανιών της χώρας.

Σύμφωνα, με ασφαλείς πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να ακολουθήσει διαφορετική μεθοδολογία σε σχέση με ότι έγινε στην ΕΡΤ.

Το ξεκαθάρισμα θα ονομαστεί αναδιάρθρωση αλλά στην ουσία θα πρόκειται για συγχώνευση τρία σε ένα -Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, ΕΛΒΟ και ΕΑΒ- με αντίστοιχη δραστική μείωση των 2.500 εργαζομένων σε αυτές.

Αυτό θα πρέπει να μπει στη συμφωνία με τη Τρόικα και να αναφερθεί στην έκθεση προόδου που θα κατατεθεί στη συνεδρίαση του Eurogroup την επόμενη Δευτέρα προκειμένου να πεισθεί το όργανο να αποδεσμεύσει το σύνολο ή έστω μέρος της δόσης των 8.1 δισ. ευρώ.

Η πολιτική συμφωνία

Για πολιτική συμφωνία μίλησε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας υπό την έννοια ότι θα πρέπει το Eurogroup να δεχθεί τις διαβεβαιώσεις του κ. Σαμαρά προκειμένου να αποφασίσει την αποδέσμευση των χρημάτων χωρίς να έχει παρέλθει η νέα προθεσμία που μας έχει δοθεί.

iefimerida.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...