Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

H φούσκα του αιώνα - Η Deutsche Bank είναι εκτεθειμένη σε παράγωγα ύψους 56 τρις ευρώ



                 Η γερμανική Deutsche Bank είναι εκτεθειμένη σε παράγωγα που φθάνουν τα 56 τρις ευρώ, όταν οι καταθέσεις τους είναι 100 φορές λιγότερες, δηλαδή 575 δις ευρώ. Κατά τα άλλα την τρόικα την ανησυχούσε η συγχώνευση μεταξύ της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank, γιατί θα διέθεταν κεφάλαια κοντά στο ΑΕΠ της Ελλάδας.


Με μια ανάρτηση στο προσωπικό του blog, ο αμερικανός οικονομικός Zerohedge, παρουσίασε χθες την τράπεζα με την μεγαλύτερη έκθεση σε παράγωγα στο κόσμο, αναδεικνύοντας για άλλη μια φορά το πόσο ευάλωτη είναι μια από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες.

Σύμφωνα με τον γνωστό οικονομολόγο blogger, ενώ επικρατεί η εντύπωση πως η JPMorgan είναι η τράπεζα με την μεγαλύτερη έκθεση σε παράγωγα, στην πραγματικότητα η τράπεζα με τη μεγαλύτερη ενιαία έκθεση παραγώγων δεν βρίσκεται στις ΗΠΑ, αλλά στην καρδιά της Ευρώπης, και είναι η Deutsche Bank.

Το εν λόγω ποσό ανέρχεται στα €55.605.039.000.000. Τα οποία μετατρέποντας τα σε δολάρια ΗΠΑ κατά την τρέχουσα ισοτιμία ανέρχεται στα $72.842.601.090.000 .... Δηλαδή περίπου 2 τρισεκατομμύρια δολάρια παραπάνω από ό,τι η JPMorgan.

Τα καλά νέα για τους λογιστές και τους μετόχους της Deutsche Bank, κατά τον Zerohedge, είναι ότι μέσα από τη μαγεία του συμψηφισμού, ο αριθμός αυτός μειώνεται στα €776,700,000,000 με θετική αξία ανοίγματος της αγοράς (περιουσιακά στοιχεία), και €756.400.000.000 με αρνητική αξία ανοίγματος της αγοράς (υποχρεώσεις). Αυτά τα ποσά είναι τα μεγαλύτερα που αφορούν τα περιουσιακά στοιχεία και τις υποχρεώσεις στο υπολογιστικό φύλλο του ισολογισμού της τράπεζας και στη συνέχεια μειώνoνται στο ποσό των μόλις €20,3 δισ.

"Φυσικά, αυτό λειτουργεί θεωρητικά, όμως στην πράξη η θεωρία καταρρέει από τη στιγμή που δεν υπάρχει συνέχεια στην αλυσίδα ασφάλειας, όπως έχουμε δείξει κατ 'επανάληψη στο παρελθόν, και το ποσό των  €20.300.000.000 αμέσως παύει να είναι πραγματικό, και η συμψηφιζόμενη έκθεση σε παράγωγα κυμαίνεται στα 70 τρισεκατομμύρια δολάρια".

Η οποία, φυσικά, σύμφωνα με τον Zerohedge, είναι και ο κύριος λόγος για τον οποίο η Γερμανία, με θεατρικό τρόπο τα τελευταία τέσσερα χρόνια, έχει κάνει ότι περνάει από το χέρι της, για να βεβαιωθεί ότι δεν θα υπάρξει ένα ντόμινο κατάρρευσης των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Και καταλήγει ο Zerohedge, "μην ανησυχείτε, αυτά τα  €56 τρισ. στην έκθεση, αν τα πράγματα πάνε πολύ άσχημα, υποστηρίζονται από €575.2 δισεκατομμύρια σε καταθέσεις, μόνο που είναι 100 φορές λιγότερα. Φυσικά, ίσως να χρειαστεί να γίνει μια λίγο πιο επιθετική κίνηση από ένα κανονικό bail-in από την ίδια την DB ακολουθώντας τα βήματα της Κύπρου" ...

http://www.greekmoney.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...