Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Ο εφιάλτης νέων μέτρων «ξυπνάει» στην κυβέρνηση


o-efialtis-neon-metron-ksypnaei-stin-kyvernisi Με τον «εφιάλτη» της ενεργοποίησης των ρητρών αυτόματης διόρθωσης του προϋπολογισμού και της απαίτησης για νέα μέτρα από την τρόικα στα τέλη της άνοιξης λόγω αδυναμίας επίτευξης των στόχων «ξυπνάει» ....

καθημερινά το Μέγαρο Μαξίμου
Στη σκιά των δραματικών εξελίξεων στην Κύπρο, οι συνέπειες των οποίων στην ελληνική οικονομία δεν είναι δυνατόν να αποτιμηθούν ακόμη στο σύνολό τους, και μέσα σε ένα θολό ευρωπαϊκό περιβάλλον, ο πρωθυπουργός και το κυβερνητικό επιτελείο θέτει ως επείγουσα προτεραιότητα την επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα στις αρχές Απριλίου, προκειμένου να εκταμιευτεί η δόση των 2,8 δισ. αλλά και την ετοιμότητα εκ μέρους της Αθήνας προκειμένου να διασφαλίσει το πράσινο φως για την καταβολή της επόμενης δόσης, ύψους 6 δις από το Eurogroup στις 12 του ερχόμενου μηνός.

Στη νέα συνάντηση που είχαν χθες υπουργός Οικονομικών και ο αναπληρωτής του κ. Στουρνάρας και Σταϊκούρας με τον κ. Σαμαρά συζητήθηκαν μία προς μία οι εκκρεμότητες που υπάρχουν, αλλά και το τοπίο έτσι όπως διαμορφώνεται μετά την απόφαση σοκ για την Λευκωσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εκτίμηση που επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο είναι ότι το  σχέδιο του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Μανιτάκη για την κινητικότητα στο δημόσιο, το οποίο αποτελούσε ένα από τα βασικά αγκάθια, τελικώς  θα εγκριθεί από τους εκπροσώπους των δανειστών.

«Δεν τολμώ να σκεφτώ τι θα συμβεί αν δεν επιδειχθεί η αναγκαία ετοιμότητα εκ μέρους του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης» σημειώνει υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγων, ο οποίος, δι αυτού του σχολίου, επιβεβαιώνει ότι η περίπτωση του κ. Μανιτάκη εξακολουθεί να βρίσκεται στο στόχαστρο της κυβερνητικής προσοχής.

Άλλωστε, το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες ο υπουργός κλήθηκε δύο φορές στο Μαξίμου από τον ίδιον τον πρωθυπουργό αποτελεί την πιο ηχηρή απόδειξη. 

Αισιόδοξες είναι οι εκτιμήσεις  και για τις ρυθμίσεις  για τα «κόκκινα δάνεια» όπως και για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία, οι συζητήσεις για την οποία επικεντρώνονται τώρα στον αριθμό των δόσεων.

Δεδομένη, πρέπει να θεωρείται, εξάλλου, η απόφαση του Μεγάρου Μαξίμου να παρατείνει την είσπραξη του ειδικού τέλους ακινήτων για το 2013 μέσω της ΔΕΗ, υιοθετώντας, ωστόσο, ένα πιο ήπιο μοντέλο, πιθανότατα με μειωμένες έως 20% τις εισφορές των πολιτών σε σχέση με όσα ισχύουν μέχρι σήμερα.

Το πρόβλημα του πρωθυπουργού είναι ότι θα πρέπει να συμφωνήσουν σε αυτό οι δύο  κυβερνητικοί εταίροι, oι οποίοι μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα δήλωναν αποφασισμένοι να μην εγκαταλείψουν σε καμία περίπτωση τις «κόκκινες γραμμές» που είχαν θέσει. Υπό το φως των νέων εξελίξεων, το κυβερνητικό επιτελείο θεωρεί πλέον εφικτή την εξασφάλιση της συγκατάθεσής τους. 

Εκεί που πραγματικά δυσκολεύονται να τοποθετηθούν τα κυβερνητικά στελέχη είναι όταν τους τίθεται το ερώτημα τί θα συμβεί με την απόκλιση των εσόδων και των ασφαλιστικών εισφορών, οι οποίες εκτιμάται ότι θα προσεγγίσουν τα 600 εκατ ευρώ έως το τέλος του 2013.

Μέσα στο γενικότερο κλίμα που διαμορφώνεται στον απόηχο της κυπριακής κρίσης, οι περισσότεροι θεωρούν δύσκολο να τύχει αποδοχής από τους δανειστές το αίτημα της Αθήνας για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. Το επιτελείο του Μαξίμου, πάντως, δηλώνει ότι θα το παλέψει έως την τελευταία στιγμή...

Χθες, πάντως, δόθηκε το πράσινο φως για την κατάθεση, εντός της σημερινής ημέρας, του πρώτου φιλολαϊκού νομοσχεδίου, το οποίο προβλέπει ότι το 50% της σύνταξης θα καταβάλλεται σε όσους συνταξιοδοτούνται από τον πρώτο μήνα.  

newpost
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...