Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα είναι ψηλά αλλά τα χειρότερα είναι αλλού…


TO AΡΘΡΟ ΞΑΝΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΦΘΟΥΝ ΜΕΡΙΚΑ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ                                            
H ΕΛΛΑΔΑ κατεβαίνει κάθε χρόνο 6 θέσεις στην ανταγνωιστικότητα. Πέρισυ ήταν στην 90η φέτος πήγε στην 96η. Και μονο αυτό αρκεί για άμεση επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου. Η διαφορά μου με τους άλλους είναι ότι δεν γνωρίζω την τεχνη της σφεντόνας…
Εσεις όμως προβάλετε τα σατέν αμαξάκια.Θα την πατήσετε. Αυτό έχει αρχίσει να με ενοχλεί. Δεν ανεχομαι τα τσικό να μου κλέβουν τη μπάλα. Τους αφήνω προς το παρον γιατι έρχονται χειρότερα που δεν θα μπορούν να διαχειριστούν.
Κάκιστα βρίζετε τον Μεργο στον οποίο πιθανότατα έχει ανατεθεί να μοντελοποιήσει το πως θα κινείται ο κατώτατος μισθός στο μέλλον. Εγω θα προετρεπα να μοντελοποιηθεί με βάση το εμπορικό ισοζύγιο. Αυτό όμως είναι πολύ ελληνικό για να γινει… Οσον αφορά το μισθό του είναι άλλο καπέλο 24,000 ευρώ το χρόνο και πολλά του είναι. Αμα δεν του αρέσει ας παει αλλού να του τα δώσουν.
Αυτά στα γρήγορα… Νόστιμα τα γαιδούρια που σας τάισαν;
O δείκτης ανταγωνιστικότητας GCI είναι ένας σύνθετος μαθηματικός δείκτης, ο οποίος εξαρτάται και απο το μέσo μισθό στη χώρα στην οποία αναφέρεται. Δεν πάει κανένας να συνδέσει τον μέσο μισθό με την ανταγωνιστικότητα επειδή το θέλει αλλά επειδή πράγματι είναι άμεσα συνδεδεμένος. Σε προηγούμενο άρθρο μου εδώ το Μάρτη του 2012, είχα αναφερθεί στο δείκτη ανταγωνιστικότητας GCI της Ελλάδας που ήταν κατώτερος εκείνου της Αλβανίας και της Τουρκίας (στο γραφικό επιλέχτηκαν συγκεκριμένες χώρες). Υποθέτοντας για την κάθε χώρα την ίδια παραγωγή και τα ίδια γενικά χαρακτηριστικά στην οικονομία της, θα έπρεπε ο μέσος μισθός να είναι ο κατώτερος στην Ελλάδα ώστε η χώρα να έχει πιθανότητα να σταθεροποιηθεί οικονομικά.
Ο κατώτατος μισθός γενικά στην ΕΕ είναι γύρω στο 30-37% του μέσου μισθού. Ο κατώτατος μισθός στη Βουλγαρία, στη Ρουμανία, στην Λιθουανία, στην Λετονία, στην Εσθονία, στην Ουγγαρία, στην Σλοβακία, στην Τσεχία, στην Πολωνία, στην Τουρκία και την Κροατία είναι ανάμεσα στα 100 με 400 ευρώ και αντιστοιχεί σε μέσο μισθό ανάμεσα στα 300 με 1000 ευρώ.
Από μελέτη του διαγράμματος μεταβολής του δείκτη GCI, φαίνεται ότι ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα θα έπρεπε να είναι 30% χαμηλότερος απο αυτόν στη Τουρκία και γύρω στο 10% χαμηλότερος απο εκείνο στην Αλβανία...!
Αν θεωρήσουμε οροφή τα 400 ευρώ, τότε ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα θα έπρεπε να είναι γύρω στα 280 ευρώ αντί στα 580 ευρώ που είναι σήμερα.
Αν λάβουμε υπόψη, ότι η παραγωγή της Τουρκίας είναι κατά πολύ μεγαλύτερη απο αυτή της Ελλάδας αντιλαμβάνεστε ότι τα 280 ευρώ κατώτατος μισθός είναι και αυτός ψηλά. Συνεπώς, η Ελλάδα οδεύει προς μισθούς Βουλγαρίας, που είναι στα 180 ευρώ και μπορεί και πιό κάτω, διότι η Βουλγαρία παράγει...
Το όριο στο οποίο θα κατέβει ο κατώτερος μισθός εξαρατάται και απο άλλα θέματα, όπως την επίδραση του στην εσωτερική αγορά και τη μείωση του ΑΕΠ. Σε αυτές τις περιπτώσεις αναπτύσσεται γίνεται μοντελοποίηση. Αλλά αυτό δεν αλλάζει τη γενική αρχή ότι θα υπάρξει σημαντική μείωση του κατώτατου μισθού.
Ο γεν. γραμματέας του υπ. οικονομικών Μέργος δεν είπε κάτι τρελλό, είπε το μαθηματικά αυτονόητο…  αυτό για το οποίο θα έπρεπε απο το 2009 να ανησυχείτε, “o κατώτατος μισθός του Ελληνα είναι ψηλότερα από όσο πρέπει” και δεχτείτε το. Ετσι είναι. Σας εξήγησα πώς προκύπτει.
Εγώ είχα προβλέψει κάτι χρόνια νωρίτερα για το πού κατευθύνονται οι μισθοί στην Ελλάδα. Οσοι διαβάζετε τα άρθρα μου, το γνωρίζετε. Δεν ήταν ότι επιθυμούσα ή ότι επιθυμώ να κατέβει ο κατώτατος μισθός αλλά να προιδεάσω για αυτό που προέκυπτε ως αναγκαίο για να κρατηθεί η πτώση της Ελληνικής Οικονομίας και να τονίσω την άμεση ανάγκη για την αύξηση της παραγωγής.
Ο Μέργος δεν εξήγησε την αιτία της ανάγκης μείωσης του κατώτατου μισθού γιατί θα προέκυπταν ευθύνες πάσης φύσης για όσους διακυβέρνησαν τη χώρα δίνοντας περισσότερη δουλειά στους περιέργως λιγοστούς οικονομικούς εισαγγελείς. Ο Μέργος δεν πρότεινε λύσεις. Η δουλειά του δεν είναι μόνο να διαπιστώνει, είναι να προτείνει και λύσεις. Μήπως έκανε τον “λαγό” κατά παραγγελία του κ.Στουρνάρη για να προιδεάσει τον κόσμο για το 2014; Νομίζω ναί.
Αιτία μιάς αναγκαίας μείωσης του κατώτατου μισθού είναι η έλλειψη παραγαγωγής και ο χαμηλός δείκτης ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας GCI.
Στο μέλλον, η έλλειψη παραγωγής δεν θα μπορέσει να εξισορροπήσει το αποτέλεσμα στο βιωτικό επίπεδο των πολιτών απο την επερχόμενη αναγκαία μείωση των μισθών τους. Το κόστος ζωής θα παραμείνει ακριβό γιατί η χώρα δεν παράγει αλλά και γιατί όταν παράγει θα πουλάει κατά προτίμηση σε εκείνους που μπορούν να πληρώσουν  αυτά που παράγει ακριβότερα δηλαδή στο εξωτερικό. Θα πέσει μεγάλη πείνα. Αυτό θα γίνει περισσότερο κατανοητό στη συνέχεια.
Αν η χώρα παρήγαγε κάποια προιόντα, τουλάχιστον τα γεωργικά και τα κτηνοτροφικά, τότε το κόστος ζωής θα ήταν μικρότερο, οπότε και με ένα χαμηλό μισθό ο Ελληνας πολίτης θα μπορούσε να επιβιώσει. Δυστυχώς, η χώρα δεν παράγει όσα χρειάζεται. Αν δεν κάνω λάθος το 70% των γεωργικών προιόντων εισάγεται. Αυτό είναι πολύ άσχημο. Οι εισαγωγές αυξάνουν το σχετικό κόστος ζωής.
Εχουν περάσει 4 χρόνια απο το 2009 και ούτε η παραγωγή της χώρας αυξήθηκε ούτε γίνονται σωστά βήματα πρός αυτή τη κατεύθυνση. Δεν μπορεί επι 4 χρόνια να μιλούν όλοι για ανάπτυξη και να μη κάνουν τίποτα για αυτή. Προφανώς, δεν θέλουν να κάνουν ανάπτυξη αλλά να βουτήξουν ότι προλάβουν… και αυτό γιατί ο τελικός στόχος κατά την άποψή μου δεν είναι η καλυτέρευση της διαβίωσης του Ελληνα αλλά η εξόντωσή του βάσει σχεδίου. Δεν πρόκειται γαι πείραμα αλλά για κάτι άλλο (διαβάστε οπωσδήποτε αυτό το άρθρο μου εδώ). Αν ήθελαν μετά απο 4 χρόνια “νοικυρέματος” των δημοσιονομικών κάτι θα είχε γίνει… οι δε Γερμανοί δεν φαίνεται να επιθυμούν την ανάπτυξη αλλά να κερδίσουν χρόνο για να στηθεί το σκηνικό, που θα σας περιγράψω στη συνέχεια.
Η μεταφορά των πλουτοπαραγωγικών πηγών της Ελλάδας στον έλεγχο ξένων επενδυτών, που δεν έχουν δεσμευθεί με νόμο να επανεπενδύουν τα κέρδη τους στην Ελλάδα θα μειώσει πολύ το βιωτικό επίπεδο του Ελληνα. Κάποιοι θα μπορούν να δουλέψουν και κάποιοι θα κοιτάνε τους άλλους που θα μπορούν λίγο να τρώνε. Αυτή είναι η κοινωνία που είχε στο μυαλό του ο ΓΑΠ όταν έλεγε “λεφτά υπάρχουν”. Δεν εννοούσε ότι “λεφτά  υπάρχουν” για τους Ελληνες. Παιδί χωρισμένων γονιών ήταν και τα απωθημένα που είχε συσσωρεύσει απο τη τραυματική του παιδική ηλικία και τις άσχημες εμπειρίες που είχε στη ζωή του, κάποια στιγμή του βγήκαν. Αφού με ψέμματα έγινε Πρωθυπουργός μετά τιμώρησε τη χώρα.
Οι ξένοι επενδυτές θα καθορίζουν την πολιτική πώλησης των προιόντων τους αλλά και θα συμπαρασύρουν και Ελληνες επιχειρηματίες που θα έχουν την δυνατότητα να κινούνται ή ήδη κινούνται στον ίδιο χώρο. Το βιωτικό επίπεδο του Ελληνα θα εξαρτηθεί απο τις αποφάσεις των επενδυτών, που θα προτιμούν να πουλούν τα πάσης φύσης προιόντα τους (γεωργικά, κτηνοτροφικά, αλιευτικά, τουριστικά, συγκοινωνίες, ενέργεια κλπ) στο εξωτερικό όπου θα πωλούνται ευκολότερα και σε καλύτερες τιμές.
Ο Ελληνας πολίτης στο μέλλον δεν θα έχει την οικονομική ευχέρεια να αγοράσει τα προιόντα και τις υπηρεσίες που θα παράγονται στην Ελλάδα.
Ο Ελληνας πολίτης θα είναι ένας παρείσακτος στον τόπο του.
Η εξαγορά των δυνατών επενδύσεων απο τους πάσης φύσης “προσκεκλημένους” επενδυτές θα μειώσει τον αριθμό των επιχειρηματικών ευκαιριών μικρού κόστους, στις οποίες ένας μέσος Ελληνας επιχειρηματίας θα μπορούσε να έχει στο μέλλον πρόσβαση ή να αξιοποιήσει. Με το ΕΣΠΑ γίνεται ένα ξεσκαρτάρισμα μεταξύ των επιχειρηματιών που θα μπορούν να επιβιώσουν στο τσουνάμι που έρχεται με πολύ άγριες διαθέσεις. Το ΕΣΠΑ είναι μια προσφορά αλληλεγγύης σε φίλους…
Η δημιουργία των ΕΟΖ για τις οποίες έχω μιλήσει εδώ θα καταστρέψει τελείως τη μεσαία τάξη ενώ θα δημιουργήσει πρόβλημα ανταγωνισμού και ρατσιστικές ταραχές ανάμεσα σε Ελληνες και μετανάστες για την εξεύρεση εργασίας υπο συνθήκες μάλιστα που δεν θα ανταποκρίνονται στα αποδεκτά της ΕΕ. Οι εργατικοί νόμοι μέσα σε ΕΟΖ δεν θα έχουν πλήρη ισχύ. Ηδη υπάρχει σχέδιο για μείωση της έννομης αντίδρασης των εργαζομένων απέναντι στα συμφέροντα των εργοδοτών του.
Γειά σου Αλέκα που έσωσες τον ΓΑΠ…
Πρόβλημα όρασης και μνήμης στο ΚΚΕ και κάτι γραμμάτια που πρέπει να πληρωθούν…
Οπως αντιλαμβάνεστε, στο τέλος της διαδρομής η έξοδος της Ελλάδας απο την Ευρωζώνη και την ΕΕ θα είναι μονόδρομος. Σε αυτό το σημείο ακριβώς προβλέπω τη δημιουργία ταραχών και των ιδανικών συνθηκών που θα κάνουν την Ελλάδα μικρότερη π.χ. σειρά απο δολοφονίες Ελλήνων πολιτών απο μετανάστες ή το αντίθετο.
Εχω πεί ότι υπάρχουν λύσεις για την Ελλάδα και μέσα και έξω απο την ΕΕ. Σε στιγμές κρίσης όμως όλες οι θεωρίες καταπίπτουν εκτός αν πρόκειται για μικρές κρίσεις ελεγχόμενες με ποικίλες μορφές και πρόσωπα άνευ υποψίας.

Σημερινές δηλώσεις Στουρνάρη περί  αναθεώρησης του κατώτατου μισθού

Σήμερα ο κ.Στουρνάρης ανέφερε πως «αυτό που έχει συμφωνηθεί με τους εταίρους μας, είναι ότι θα προχωρήσουμε σε βελτίωση του συστήματος με στόχο να γίνει αυτό πιο αποτελεσματικό όσον αφορά την αύξηση της απασχόλησης και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας» και συμπληρώνει ότι «η χώρα έχει αναλάβει την υποχρέωση, ήδη από το Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους (ν.4046/2012), να διαμορφώσει ένα νέο μηχανισμό καθορισμού κατώτατου μισθού σε εθνικό επίπεδο. Ο νέος μηχανισμός, συμβαδίζοντας με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, θα παρέχει στο κράτος αποφασιστικό ρόλο στη διαμόρφωση των κατώτατων αμοιβών στην οικονομία, ύστερα από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους».
Στη δήλωσή του, ο κ. Στουρνάρης καταλήγει ότι «σε κάθε περίπτωση, επαναλαμβάνουμε ότι ο κατώτατος μισθός δεν πρόκειται να μειωθεί περαιτέρω και λυπούμαστε εάν αυτό χαλάει τα σχέδια και τις προσδοκίες ορισμένων».
Στο νέο αναθεωρημένο μνημόνιο αναφέρεται ότι

Πράγματι, απο το πρώτο τρίμηνο του 2014, η κυβέρνηση θα αναθεωρεί το σύστημα υπολογισμού του κατώτατου μισθού με σκοπό τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Αναθεώρηση του υπολογισμού του κατώτατου μισθού σημαίνει πως είτε ότι αυτός θα ανέβει είτε ότι αυτός θα κατέβει. Ο κ.Στουρνάρης μάλλον δεν αντιλαμβάνεται, παρασιωπεί ή λησμονεί τους όρους που υπογράφει. Ευτυχώς που δεν έχω ξεχάσει τα Ελληνικά μου και ελπίζω και εσείς.
Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής οικονομίας όμως, που είναι το κλειδί της υπόθεσης θα οδηγήσει για τους λόγους που εξήγησα στη μείωση του κατώτατου μισθού για να βελτιωθεί η γενική εικόνα και η σταθερότητα της Ελληνικής οικονομίας. Ο κατώτατος μισθός σταδιακά θα φτάσει σε μισθούς Βουλγαρίας.

Τρία “άν” και μια σημαντική παρατήρηση

Αν δεν γίνει χαμηλότερος ο κατώτατος μισθός, θα αυξηθούν οι φόροι ή θα υπάρξουν απολύσεις. Διαλέξετε τί γεύμα θέλετε και σε τί πιάτο…
Αν η Ελλάδα δεν υποστεί κούρεμα στα χρέη της πρός την ΕΚΤ τότε φοβάμαι ότι όσα προανέφερα θα δημιουργήσουν μια νέα μεγάλη τοπική κρίση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Αν η Ελλάδα υποστεί κούρεμα στα χρέη της πρός την ΕΚΤ, τότε μπορεί να υπάρξει ακόμη και αύξηση του κατώτατου μισθού. Για να μιλήσουμε όμως για μόνιμες καταστάσεις, η αύξηση της παραγωγής είναι απαραίτητη αλλοιώς ότι προκύψει θα είναι προσωρινό και μέχρι τις επόμενες εκλογές.
Παρατηρώ ότι γίνεται κακή χρήση των χρημάτων του ΕΣΠΑ. Η αύξηση της ρευστότητας στην αγορά δεν είναι πράξη ουσίας αλλά παράταση της ζωής του αρρώστου που είναι στην εντατική. ΄

Αυτό το πολιτικό σύστημα θα σας σώσει;

Οταν και άν κάποιος πολιτικός ή δημοσιογράφος ή οικονομολόγος σας πεί στη Μπανανία, ότι ο δείκτης ανταγωνιστικότητας είναι μαθηματικός δείκτης τότε η χώρα μπορεί να αρχίσει να ελπίζει.
Πρός τα παρόν το είπα πρώτος εγώ εδώ και χρόνια και περιμένω ποιός καθηγητής ΑΕΙ θα με επιβεβαιώσει. Θα περιμένω… Ο χρόνος είναι με το μέρος μου αλλά όχι με το μέρος σας.
Δεν είδατε ότι όλα τα κόμματα εν χορώ παρέδωσαν την Εθνική κυριαρχία στους δανειστές; Δεν είδατε πώς όλοι (βουλευτές, ειδικοί και παρατρεχάμενοι) έκαναν ότι δεν κατάλαβαν όποια αναφορά δόθηκε στη Βουλή για τον “αναγκαστικό νόμο”; Eχετε διαβάσει αυτό το άρθρο εδώ; Την Ελλάδα την εκπροσωπούν και τη κυβερνούν οι ολίγιστοι, η σκαρταδούρα…
Επιλέγετε αυτούς με τους οποίους συμπορεύεστε και αυτούς τους οποίους ακούτε. Κυκλοφοράει πολύ πλέμπα.


 http://zcode-gr.blogspot.gr/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...